top of page

Smaki Andaluzji

Smaki Semana Santa

 

Semana Santa, czyli Wielki TydzieÅ„ w Hiszpanii, to nie tylko religijne uniesienia, procesje, Å‚zy wzruszenia i huk bÄ™bnów. To także kolejna dobra okazja do spotkaÅ„ rodziny i przyjaciół. Niech zatem nikogo nie zdziwi, że zaraz po okrzykach zachwytu na widok przechodzÄ…cych tronów tÅ‚um rozprasza siÄ™ siÄ™ i udaje do pobliskich knajpek na piwo, czy tapas (takich jak Restauracja Las Merchanas) by odpocząć, poplotkować i ruszyć dalej w Å›lad za kolejnymi procesjami.

 

Podczas, gdy w Polsce jest to czas przysÅ‚owiowego jajeczka, żurku czy rozmaitych wyrobów miÄ™snych w Hiszpanii je siÄ™ torrijas, które można spotkać w pobliskich cukierniach jedynie w okresie Semana Santa. Co to takiego? Nic innego, jak kromka chleba zanurzona w mleku z dodatkiem cytryny i cynamonu, obtoczona w jajku i smażona na zÅ‚oty kolor. Skromny z pozoru deser, jest bardzo kaloryczny i może nie wyglÄ…da zbytnio szykownie, to jednak jest uwielbiany przez Hiszpanów, w szczególnoÅ›ci przez dzieci. Wersji torrijas jest wiele: z miodem, cukrem, karmelem czy mleczne torrijas. 

 

Tradycja jedzenia torrijas siÄ™ga czasów XV wieku, a jej Wielkopostny charakter zwiÄ…zany jest z wykluczeniem spożywania miÄ™sa podczas Wielkiego Tygodnia. Dlatego też chleb staÅ‚ siÄ™ idealnym remedium na głód, a kaloryczność deseru pozwalaÅ‚a zachować siÅ‚y podczas wielogodzinnych procesji. To także byÅ‚ idealny sposób na zużycie czerstwego chleba oraz wykorzystanie prostych i zawsze dostÄ™pnych skÅ‚adników, jak miód i jajka. Torrijas zwykle stanowiÄ… sycÄ…ce Å›niadanie bÄ…dź spożywany w przeciÄ…gu caÅ‚ego dnia deser serwowany na ciepÅ‚o lub zimno, a najlepiej smakuje do 3 dni od przygotowania.

 

Przepis, którego historia siÄ™ga czasów Imperium Rzymskiego jest wyjÄ…tkowo prosty: 

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 2 Å‚yżki cukru

  • Oliwa z oliwek do smażenia

  • Cukier zmieszany z cynamonem do posypania gotowych torrijas

Wykonanie:

  • Chleb moczymy w mleku wymieszanym z 2 Å‚yżkami cukru, a nastÄ™pnie w roztrzepanym jajku.

  • Smażymy na gorÄ…cej oliwie z oliwek z każdej strony na zÅ‚oty kolor.

  • Zdejmujemy gotowe torrijas z patelni i kÅ‚adziemy na chwilÄ™ na papierowej serwetce by zostaÅ‚ wchÅ‚oniÄ™ty z nich nadmiar oliwy

 

Tak, jak przy pokazji każdego Å›wiÄ™ta w Maladze, nagle wszystko wokół przybiera charakerystyczne symbole. Dlatego też w cukierniach, prócz torrijas, znajdziemy także wszelkie sÅ‚odkoÅ›ci, które wyglÄ…daja jak nazarenos, czyl pokutnicy rodem z Ku-Klux-Klanu :)  Smacznego! 

 

bottom of page