Trudno w to uwierzyć,ale po prawie 101 latach działalności Cafe Central w ten weekend na dobre zostanie zamknięte. Przykro, że tak ważne miejsce znika z gastronomicznej mapy Malagi ale i też kończy się piękny kawałek historii, bo to właśnie tutaj rozpoczęto tradycję picia kawy na 9 sposobów.
Wszystko zaczęło się w 1954r., kiedy to trzy kawiarnie Swiss Cafe, Cafe Central i Cafe Munich połączyły się tworząc Cafe Central, jaką znamy dziś, a jej właściciel D. Jose Prado stworzył oryginalny sposób podawania kawy, oparty na systemie miar. Za miarę stanowił palec, bowiem mieszkańcy bardzo często zamawiając kawę posługiwali się andaluzyjskim wyrażeniem “un dedo de café”, co werbalizowało ilość kawy na wysokość jednego palca. Powodowało to nie lada zamieszanie, co zainspirowało D.Jose Prado do ujednolicenia systemu opartego na gustach swoich kilentów i stworzenia unikatowej możliwości zamawiania kawy. Dzięki temu do dziś, zgodnie z wywieszonym instruktarzem, możemy napić się kawy w niespotykany gdziekolwiek indziej sposób
Jaką kawę zamówić? Solo: kawa czarna bez dodatku mleka Largo: szklanka kawy z kilkoma kroplami mleka - super mocna Semi Largo: czarna kawa plus 1/4 szklanki mleka - mocna Solo Corto: expresso Mitad: połowa szklanki kawy, połowa mleka Entrecorto: 1/4 szklanki kawy plus mleko Corto: prawie połowa szklanki kawy Sombra: 20% kawy plus mleko Nube: o szklanka gorącego mleka i 10% kawy
Cóż miejmy tylko nadzieje, że kolejne miejsce będzie mialo również dusze, bo w końcu jest to ważne, centralne, widokowe miejsce w centrum Malagihttps://www.mymalaga.pl/cafe-central
Comments