Nie ma nic bardziej charakterystycznego dla Malagi niż sardynki z grilla w chiringuito na plaży Tradycyjny sposób ich jedzenia polega na upieczeniu około 6 lub 7 sardynek utkniętych w szaszłyk. Ciepło żaru i odrobina soli nadaje im niepowtarzalny smak. Przepis ten został stworzony w XIX wieku przez Miguela Martíneza Solera, choć popularność zyskał podczas wizyty króla Alfonsa XII.
Zdradzę Wam tajemnice, że prawdziwi malagueños jedzą espetos w miesiącach, w których nazwa nie zawiera literki „r” czyli najlepsze z najlepszych skosztujemy w maju (Mayo), czerwcu (Junio), lipcu (Julio) i sierpniu (Agosto). Ponadto najsmaczniejsze espetos de sardinas zjecie w dzielnicy El Palo i Pedregalejo
Bez wątpienia, jeśli chcesz spróbować autentycznego smaku Malagi, to danie jest koniecznością Co jeszcze spróbować w Maladze ? O tym dowiecie się na naszej stronie https://www.mymalaga.pl/co-zjesc-w-maladze
Komentarze